[ad_1]
– همسان سازی جنگ یمن وارد مرحله جدیدی شده است. در جدیدترین تحولات، حوثیهای یمن اخیراً در اقدامی بیسابقه چندین موشک بالستیک به خاک امارات شلیک کردهاند، از جمله موشکهایی که در جنگ یمن فعال بودند و پیش از این نیز با حملات پهپادی به تأسیسات فرودگاه و بندر امارات آسیب رساندهاند. از سوی دیگر، نیروهای اماراتی عملیات نظامی خود را در خاک یمن تشدید کرده و به صورت مستقل یا از طریق مزدوران خود در یمن، تنش های نظامی علیه انصارالله را افزایش داده اند.
در این راستا چند سوال اساسی مطرح می شود که چه عوامل و مولفه هایی باعث تشدید تنش بین انصارالله یمن و امارات شده است و آینده تنش بین \u0628\u0627\u0632\u06ccگران درگیر در همسان سازی جنگ یمن چگونه خواهد بود؟ فراتر از همه اینها، موضع دولت آمریکا در قبال تحولات اخیر چگونه خواهد بود و آیا می توان انتظار داشت که اقدامات متقابل آن علیه حوثی های یمن تشدید شود؟ و در نهایت، آیا تشدید دور جدید تنش در یمن پیامدهای منطقه ای خواهد داشت؟
این پرسشها در فضایی مطرح میشود که بسیاری از تحلیلگران معتقدند جنگ یمن را باید معادلهای چندوجهی و پیچیده دید که طیف وسیعی از \u0628\u0627\u0632\u06ccگران با علایق متفاوت را در بر میگیرد و به آنها و منافعشان در این زمینه توجه کرد. خاص کاملا ضروری است
در همین راستا ابوالفضل ولایتی، دکترای علوم سیاسی و کارشناس روابط بین الملل در گفت و گو با فرارو به این سوالات پاسخ داد.
مشروح گفتگو با ابوالفضل ولایتی را در ادامه بخوانید:
اخیرا شاهد تشدید تنش های نظامی بین انصارالله یمن و دولت امارات بوده ایم. محرک های اصلی این مشکل را چگونه ارزیابی می کنید؟
این موضوع از جنبه های مختلف قابل بررسی است. یکی از ابعاد این امر ریشه در تشدید فشار بر مردم یمن در نتیجه محاصره اقتصادی و نظامی این کشور دارد. از سوی دیگر، قدرت مانور نظامی انصارالله یمن در یمن به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. اما نقطه عطف تشدید تنش اخیر میان امارات و انصارالله یمن، توقیف یک کشتی تجاری امارات در بندر الحدیده توسط گروه انصارالله بود که بلافاصله تصاویری از این کشتی منتشر شد. پر از سلاح از سوی دیگر، امارات تلاش کرد تا از طریق شورای امنیت سازمان ملل و ابزارهای دیگر مداخله کند تا انصارالله را وادار به آزادسازی کشتی کند. البته این اتفاق نیفتاد و باعث تشدید تنش بین امارات و حوثیهای یمن شد.
طرف دیگر ماجرا به وضعیت داخلی یمن برمی گردد. لازم به ذکر است که سطح مداخله امارات در مقایسه داخلی در یمن در حال افزایش است. در این راستا گروههایی که از متحدان امارات در معادلات یمن هستند، مانند شورای انتقالی جنوب و همچنین برخی مزدوران خارجی که توسط امارات به یمن آورده شدهاند، به ویژه در جبهه مارب علیه انصارالله گامهای ویژهای برداشتهاند. نیروهای. همه اینها عملا باعث شده تا انصارالله وارد فصل جدیدی در مبارزه با نیروها و کشورهای حاضر در جنگ یمن شود و حملات گسترده ای را به امارات متحده عربی سازماندهی کند که حملات موشکی اخیر به ابوظبی گواه آن است. فرودگاه و تأسیسات بندری امارات را دیدند. از این منظر، حملات اخیر انصارالله به امارات را باید پاسخی مستقیم به تشدید دخالت ابوظبی در یمن دانست.
لازم به ذکر است که در آغاز جنگ یمن، امارات در کنار عربستان و ائتلاف سعودی قرار گرفت، اما به تدریج در کنار سعودی ها قرار گرفت و راه خود را طی کرد و نوعی دستور کار اماراتی مستقل ایجاد کرد و مداخلات خاص آنها در تبدیل شد. سرزمین یمن این موضوع اصلاً به نفع انصارالله نبود و این جریان سعی داشت به این حرکت پاسخ دهد.
یکی دیگر از ابعاد موضوع که پیشتر به آن اشاره کردیم، تقویت قدرت نظامی انصارالله است. انصارالله عملا توازن قوا را در معادله جنگ یمن تغییر می دهد. این را باید نقطه عطفی جدی دانست، به ویژه با دستیابی انصارالله به پهپادهای پیشرفته و موشک های بالستیک جدید (فاصله بین عملیات اخیر انصارالله در یمن تا شلیک موشک به امارات بیش از 1300 کیلومتر بود). فکر می کنم در شرایط کنونی انصارالله تلاش می کند تحت هر شرایطی طرف مقابل را به پای میز مذاکره وادار کند و در بحث مذاکره و دستیابی به آتش بس انعطاف لازم را از خود نشان دهد. طرف مقابل نیز در این زمینه قدرت ها و اقدامات ویژه ای دارد. در همین راستا به نظر می رسد طرف های رقیب در معادله یمن پیش از ورود به روند مذاکرات صلح به نوعی توان نظامی خود را در طرف مقابل نشان می دهند.
جدای از همه اینها تنش های اخیر در روابط انصارالله و امارات بعد منطقه ای نیز دارد. همزمان با مذاکرات هسته ای با ایران، کشورهایی مانند عربستان سعودی و امارات تلاش می کنند موضوع قدرت موشکی و نفوذ منطقه ای را در توافق احتمالی با ایران لحاظ کنند. دقیقاً به همین دلیل است که در مورد تحولات اخیر و درگیری با انصارالله مانور زیادی می دهند. از سوی دیگر، ایران در شراکت با متحدان خود مانند انصارالله تلاش میکند این پیام را به رقبای منطقهای و فرامنطقهای خود بدهد که اگر به دلیل تنشها و تهدید نظامی ایران باشد، هزینههایی که ایران باید بپردازد، خواهد بود. تهران کوچک نشود اصولا ظرفیت و توان میدانی این موضوع به طور کامل در اختیار ایران قرار گرفته است.
آیا اقدامات اخیر انصارالله یمن در پرتاب موشک به خاک امارات می تواند ابوظبی و دیگر طرف های منطقه را برای مذاکره با این گروه و دستیابی به توافق صلح و آتش بس با این گروه راضی کند؟
به نظر می رسد آنچه انصارالله اخیرا نشان داد و بر مناطقی در امارات متمرکز شد، می تواند روند کاهش تنش و مذاکرات صلح در معادلات یمن را تسریع بخشد. در شرایط کنونی با توجه به حملات اخیر انصارالله، کشورهای عربی به خوبی می دانند که حوثی های یمن قدرت ایجاد تهدیدات جدی را دارند که به نوبه خود منجر به فرار سرمایه و فرصت های اقتصادی کشورهای عربی می شود. این یک ضرر بزرگ برای آنها است. بنابراین، تحولات اخیر نه تنها آنها را به تجدید نظر در مورد گنجاندن هر چه بیشتر \u0628\u0627\u0632\u06ccگران منطقه ای و فرامنطقه ای در معادلات یمن سوق می دهد، بلکه حتی آنها را متقاعد می کند که پای میز مذاکره با انصارالله بیایند و آتش بس امضا کنند. دستیابی به توافق آتش در این زمینه البته در ماه های اخیر می توان چند واقعیت را ارائه کرد. به عنوان مثال، با کاهش جنگ در یمن، مزدوران سودانی به تدریج از یمن عقب نشینی کردند یا امارات قبلاً نیروهای خود را در خاک یمن به میزان قابل توجهی کاهش داده بود.
در مورد اینکه چرا مردم امارات و مخالفان انصارالله به سمت تنشزدایی با جنبش تنشزدایی میکنند، میتوان به سه نکته اشاره کرد: 1. تهدید قدرت مخرب انصارالله میتواند پیامدهای عمیقی بر بازارهای انرژی جهان داشته باشد. 2: تهدید کامل. دریانوردی در دریای سرخ و تنگه بابا المندب و 3: روند سرمایه گذاری روی شیوخ عرب در خلیج فارس نیز با بحران های جدی مواجه خواهد شد. همه اینها ضررهای سنگینی را برای عربستان و امارات و دیگر \u0628\u0627\u0632\u06ccگران رقیب انصارالله به دنبال دارد که در عمل هزینه ادامه جنگ را برای آنها افزایش می دهد.
از سوی دیگر، همانطور که قبلا ذکر شد، امارات به مرور زمان مواضع خود را از عربستان تحت ائتلاف نظامی متجاوز به یمن جدا کرد و این دو با یکدیگر برخورد کردند. نباید فراموش کرد که ایده بزرگ امارات در خاک یمن، تشکیل دولت یمن جنوبی است و این در حالی است که سعودی ها برای سرکوب حوثی های یمن و بازگرداندن دولت «منصور هادی» در یمن تلاش کردند. اماراتی ها همچنین می خواهند بر جزایر و مناطق جنوبی یمن مانند بندر عدن تسلط پیدا کنند. این اهداف امارات دقیقا برعکس آن چیزی است که سعودی ها می خواهند. اگر ایده تشکیل دولت های یمن جنوبی و یمن شمالی محقق شود، عربستان سعودی با اجازه دادن مرزهای مشترک خود با یمنی ها که یک دولت همگن شیعیان زیدی است، عملا با دولت یمن شمالی مخالفت خواهد کرد. یک تهدید امنیتی جدی برای ریاض از این رو سعودی ها به نوعی سعی می کنند این مقایسه را انجام ندهند و به هر طریق ممکن از جمله از طریق مذاکرات دیپلماتیک سعی کنند تا حد ممکن هزینه های برنامه ریزی مخالف منافع آنها در یمن را کاهش دهند. اگرچه توافقی با حوثی ها وجود دارد، اما برای دستیابی به این امر حفاظت از منافع آنها تا حدی تضمین شده است.
در واکنش به حملات موشکی انصارالله به امارات، دولت امارات از دولت بایدن خواسته است که حوثی های یمن را در فهرست گروه های تروریستی قرار دهد. به نظر شما با توجه به ملاحظات خاص دولت فعلی آمریکا در امور خارجی، این امر تا چه حد امکان پذیر است؟
به نظر من، دولت بایدن حوثی ها را در فهرست گروه های تروریستی خود قرار نخواهد داد. در زمان توافق برجام در سال 2015، دولت عربستان از این موضوع خشمگین بود و دولت وقت آمریکا به ریاست باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا، امتیازی به عربستان داده و با حمله به حوثی های یمن موافقت کرد. با این حال، با فروپاشی جنگ یمن و شکست سعودی ها در دستیابی به اهداف کوتاه مدت خود (جنگ یمن اکنون در هفتمین سال خود قرار دارد)، این جنگ به تدریج با انتقادات گسترده ای از سوی گروه های حقوق بشر و ضد جنگ در سراسر کشور مواجه شد. .
این امر منجر به این واقعیت شد که با روی کار آمدن دولت بایدن در ابتدا دستور توقف تسلیحات و پشتیبانی لجستیکی آمریکا از عربستان سعودی در جنگ یمن را صادر کرد و دولت حتی یک نماینده ویژه تعیین کرد و تاکید کرد که جنگ یمن باید متوقف شود. . سرعت برای تکمیل. در واقع مجامع غربی به دنبال پایان دادن به جنگ یمن از نظر حقوق بشر و آسیب های انسانی بزرگی هستند که جنگ یمن به مردم این کشور وارد کرده است و اساساً با این دیدگاه که جنگ یمن یک جنگ شکست خورده است. جنگ
در این راستا حتی پس از درخواست اماراتی ها از دولت بایدن برای قرار دادن حوثی ها در فهرست گروه های تروریستی، شورای امنیت تنها بیانیه ای ساده منتشر کرده است. این موضوع مورد انتقاد جدی روزنامه البیان امارات، یکی از روزنامه های برجسته این کشور قرار گرفت و دولت بایدن را متهم کرد که فقط در حمایت از متحدانش موضع کلامی اتخاذ کرده است.
اما ایالات متحده این کار را نخواهد کرد زیرا: 1. آنها معتقدند که این جنگ یک جنگ شکست خورده است و حوثی ها را نمی توان نابود کرد. دولت بایدن اکنون به دنبال توافق هستهای با ایران است و نمیخواهد چالشهای فعلی خود را گسترش دهد تا ایران را در حوزههای بیشتری شامل شود. و 4: القاعده اکنون نفوذ زیادی در استان های شرقی یمن مانند حضرموت دارد. آمریکایی ها با کمک به پایان جنگ در یمن و پایان دادن به درگیری در شمال و جنوب این کشور، در تلاشند فضایی برای نابودی القاعده در شرق یمن و سرکوب این گروه های افراطی ایجاد کنند. در اسرع وقت. موضوعی در نوع خود که با توافق با حوثی های یمن و تیراندازی به معادله یمن امکان پذیر خواهد بود.
[ad_2]